Dámy, vieme, ako schudnete natrvalo a bez hladovania
Kľúčom k úspechu je zdravá redukčná strava. Neviete, o čom je reč? Do problematiky vás zasvätí skúsená odborníčka na výživu a spoluautorka knihy Zdravé rýchlovky, Julka Rašlová.
Nedarí sa vám schudnúť napriek tomu, že máte pocit, že robíte všetko správne? Zrejme to tak celkom nebude. Možno je chyba vo výbere potravín, ktoré sú síce zdravé, ale vás dostatočne nezasýtia, v dôsledku čoho vás trápi hlad. Nehovoriac o tom, že obsahujú veľa kalórií. Problém je teda v tom, že si vyberáte zdravú, ale nie zdravú redukčnú stravu. Práve to je pri schudnutí natrvalo kľúčové.
Zdravá verzus zdravá redukčná strava
Aktuálne sú veľmi populárne zdravé potraviny, ako napríklad avokádo, kokosový olej, rozličné druhy orieškov či semiačok alebo smoothie drinky. Tieto pochúťky do zdravého jedálnička rozhodne patria, no v zdravom redukčnom jedálničku by mali byť zastúpené v menšom množstve, pretože zvyčajne nezasýtia tak ako zdravá redukčná strava. „Medzi zdravou a zdravou redukčnou stravou je zásadný rozdiel najmä v tom, že ak chceme redukovať nadváhu, je potrebné zamerať sa na vysokoobjemovú stravu s nižším obsahom kalórií. Medzi potraviny, ktoré majú pri väčšom objeme nízku energetickú hodnotu, patrí napríklad surová zelenina, ovocie, chudé mäso alebo ryby. Ide hlavne o to, aby pri chudnutí organizmus netrpel hladom, aj keď je jeho energetický príjem znížený,“ vysvetľuje odborníčka na výživu.
Úhlavným nepriateľom pri chudnutí je hlad
Ak sa pri diéte dostaneme do stavu, že sme hladní, možno sa nám darí určité obdobie držať hlad na uzde. No pretrvávajúci hlad väčšinou vyústi do vlčieho hladu, ktorý sa zastaviť nedá. Preto je dôležité jesť potraviny, ktoré nás zasýtia a majú málo kalórií, resp. preferovať zdravú redukčnú stravu. „Keď si zoberieme do úvahy kalorické hodnoty niektorých zdravých potravín, ako napríklad orechy, semienka, sušené ovocie alebo obilniny, tak už veľmi malé množstvo nám dokáže v jednom jedle pokryť energetický príjem, potrebný na nasýtenie, avšak pri menšom objeme stravy, čo pri chudnutí môže spôsobovať pocity hladu. Pri chudnutí ide tak trocha aj o psychológiu chudnúceho, keď pri menej energetickej potravine si môže dopriať bežnú veľkosť porcie bez toho, že by jeho energetický príjem bol vyšší, ako je odporúčané,“ vysvetľuje Julka, ktorá pre vás zostavila tabuľku, v ktorej čierne na bielom uvidíte rozdiel v energetických hodnotách niektorých zdravých potravín.
Potraviny s vyššou a nízkou energiou pri rovnakej gramáži:
100 g potravina |
kJ |
100 g potravina |
kJ |
Vlašské orechy |
2894 kJ |
Paradajky |
89 kJ |
Mandle |
2698 kJ |
Uhorky |
53 kJ |
Sušené ďatle |
1160 kJ |
Jablko |
246 kJ |
Sušené brusnice |
1453 kJ |
Pomaranč |
220 kJ |
Pšeno |
1538 kJ |
Kapusta surová |
124 kJ |
Quinoa |
1541 kJ |
Batáty |
360 kJ |
Pohánka |
1570 kJ |
Pstruh dúhový |
480 kJ |
Avokádo |
960 kJ |
Kuracie prsia |
561 kJ |
Losos |
736 kJ |
Pstruh dúhový filet |
480 kJ |
Ak teda zjeme napríklad 100 g vlašských orechov, majú energetickú hodnotu, ktorá sa môže rovnať kompletnému obedu. Po skonzumovaní orechov veľmi nasýtení nebudeme, ale ak si v tej istej energetickej hodnote dáme chudé kuracie mäso s menším množstvom prílohy a kopou zeleniny, zasýti nás na dlhý čas. „To môžeme povedať aj o veľmi výživných smoothie nápojoch, ktoré obsahujú množstvo prospešných látok pre organizmus. Kombinácia sladkého ovocia s orechmi, semienkami alebo tukmi napriek tomu, že je zdravá, dokáže aj zo smoothie urobiť kalorickú bombu nevhodnú pre chudnutie. Všetko je to však opäť o individualite, pokiaľ nie je nutné riešiť nadváhu, alebo pravidelne trénujete, môžete si takéto smoothie pokojne dopriať,“ dopĺňa výživová poradkyňa a odkazuje, že konzumovať treba všetko s mierou a rozumom nielen pri chudnutí, napriek tomu, že je to zdravé.
Koľko kalórií denne potrebujeme, ak chceme schudnúť?
Pri chudnutí je dôležité, aby bol energetický príjem nižší ako výdaj, jedálniček by mal byť nastavený tak, aby sme nehladovali a boli psychicky v pohode. Dobrým ukazovateľom vhodne nastaveného redukčného plánu je aj skutočnosť, že by sme sa tak dokázali stravovať celý život, nie iba niekoľko dní či týždňov.
Čo sa týka energetického príjmu v rámci chudnutia, ten je, samozrejme, u každého z nás iný. „V závislosti od parametrov, ako je vek, váha, výška, pracovné zaradenie, životný štýl a pravidelný pohyb, by sa mal energetický príjem pohybovať cca od 6000 do 7500 kJ u žien a približne od 7000 do 8500 kJ u mužov. Energetický príjem pri chudnutí nesmie byť nikdy nižší ako bazálny metabolizmus,“ varuje výživová poradkyňa. Aj z tohto dôvodu sú diéty na chudnutie v časopisoch neúčinné, pretože nie sú zostavené na mieru, čiže nezohľadňujú individualitu každého z nás.
Julka Rašlová je spoluautorkou knihy Zdravé rýchlovky, kde nájdete množstvo chutných, zdravých a rýchlych receptov na jedlá od výmyslu sveta.
Zdroj foto: Julka Rašlová
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Janka Malaga: 95 % zdravých jedál sa dá uvariť do polhodinky
Obľúbená foodblogerka a spoluautorka knihy Zdravé rýchlovky vám prezradí konkrétne tipy, ako ozdraviť tradičnú slovenskú kuchyňu.
Behom roka zhodila 30 kíl a zabehla polmaratón. Ako to dokázala?
Počas jedného roka zhodila 30 kíl a odbehla svoj prvý polmaratón. Dnes tvrdí, že toto obdobie zmenilo nielen jej telo, ale i životné priority.
Hitom v sladení je kokosový cukor
Kokosový cukor je zdravší variant klasického bieleho či trstinového cukru.