Maslo ghí – všestranný pomocník nielen v kuchyni
Prepustené maslo je zdrojom dôležitých živín, je vhodné na varenie, pečenie i vyprážanie pri vysokých teplotách a môžu ho konzumovať aj tí, ktorí trpia intoleranciou laktózy.
Ghí, alebo prepustené maslo, je tisíce rokov neodmysliteľnou súčasťou indickej kuchyne – podľa ajurvédy má schopnosť očisťovať telo i dušu. Avšak s obľubou si ho doma pripravovali a využívali aj naši predkovia, čiže nie je žiadnou novinkou.
Dnes je za jednu z hlavných výhod masla ghí považovaný vysoký bod dymivosti, ktorý je 252 stupňov Celzia, čiže predstavuje ideálny tuk aj na varenie, pečenie či vyprážanie. Obyčajné maslo znesie teplotu maximálne 150 stupňov Celzia, pri vyšších teplotách dochádza k štiepeniu molekúl tuku a vzniku voľných radikálov. Za ďalšie výhody prečisteného masla možno považovať žiadny, alebo len minimálny obsah laktózy a kazeínu, čiže ho ocenia ľudia s týmito intoleranciami. Okrem toho má dlhú dobu trvanlivosti.
Čo ghí obsahuje?
Čo sa týka zloženia, veľmi dôležité je, aby ghí maslo bolo vyprodukované z kvalitného masla (resp. mlieka kráv, ktoré sa pasú na lúkach). Z hľadiska zloženia je prečistené maslo bohaté na tuky. V 30 g porcii patrí viac ako 14 g nasýteným tukom s prevahou mastných kyselín so stredne dlhým reťazcom (v ľudskom tele sú spracovávané primárne ako zdroj energie, čiže sa nemenia na tuk, spájajú sa aj so znižovaním cholesterolu a stabilizáciou krvného cukru), takmer 6 g patrí mononenasýteným (znižujú LDL cholesterol a zvyšujú HDL cholesterol) a 1 g polynenasýteným mastným kyselinám (majú protizápalové a antioxidačné účinky, pokiaľ je dodržaný celkovo správny pomer medzi omega-3 a omega-6 tukmi v jedálničku). Cholesterol činí 60 mg. Nechýbajú ani vitamíny rozpustné v tukoch, čiže A, D, E a K (1).
30 g porcia masla ghí poskytne telu okolo 200 kalórií, čiže aj maslo ghí treba používať s rozumom. Tiež treba vziať do úvahy, že aj ghí obsahuje cholesterol, ktorého by sme denne nemali prijať viac ako 200 – 300 mg.
Odporúčame: dmBio maslo ghee, BIO, 180 g. Ghee je prečistené prepustené maslo, ktoré sa využíva najmä v indickej či ajurvédskej kuchyni a jeho bod prepálenia je až 250 °C. Okrem veľmi širokého využitia v kuchyni má mnoho pozitívnych účinkov na zdravie. Zakúpite v sieti dm drogerie markt.
Ghí je skvelé aj na pleť a vlasy
Prepustené maslo je dobrým zdrojom energie s viacerými priaznivými účinkami na zdravie, avšak je výborné aj na použitie v domácej kozmetike. Má výborné hydratačné vlastnosti, a preto priaznivo pôsobí na suchú a popraskanú pokožku. Pripisujú sa mu aj zásluhy na redukcii tmavých kruhov pod očami a eliminuje štiepenie vlasových končekov.
Zdroj: http://nutritiondata.self.com/facts/recipe/2603984/2
Zdroj foto: pixabay.com
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Pestrá a vyvážená strava počas chudnutia
Vyvážená a pestrá strava tvorí až 70 % úspechu pri redukcii nadváhy a obezity. Strava musí telu dodávať potrebnú energiu a živiny.
Repkový olej je univerzálny. Kde a prečo ho použiť?
Hlavnými pozitívami repkového oleja je ideálny pomer omega-3 a omega-6 tukov, obsah viacerých vitamínov, univerzálna chuť a vysoký bod zadymenia.
Bez bielkovín svaly neporastú. Odkiaľ ich čerpať?
Svalová hmota je veľmi dôležitá aj pre ženy, pretože čím viac svalov máme, tým viac tuku spálime.