Posvietili sme si na reďkovku. Aké využitie má v kuchyni?
Reďkovku všetci dobre poznáme. Ochutnali ste však exotickú bielu alebo čiernu?
Ružová klasika
Malú, guľatú reďkovku, ktorá je sfarbená doružova, poznáme všetci. Je veľmi chutná a bežne ju pestujeme v záhradách. Je vhodná do šalátov, nátierok alebo ako príloha k mäsu. Je nízkokalorická, takže ju môžu konzumovať aj tí, ktorí plánujú schudnúť. Má vysoký podiel silíc, minerálnych látok a aj vitamínov. Ružová reďkovka obsahuje, napríklad draslík, vápnik, fosfor, síru selén, horčík, zinok, železo, kyselinu listovú a komplex vitamínov B. Reďkovka posilňuje imunitný systém, pomáha v boji proti rakovine, odstraňuje zápchu a podporuje činnosť pečene.
Zázračná čierna
Pomerne málo je využívaná čierna reďkovka. Možno to je pre jej väčšiu štipľavosť. Hojne sa však využíva v medicíne aj homeopatii. Má vysoký obsah vitamínov C, E, B1, B2, B6 a beta-karoténu. Táto reďkovka podporuje tvorbu žlče, zlepšuje činnosť pečene a pomáha likvidovať žlčové kamene. Zároveň je silným detoxikačným prostriedkom pre organizmus. Čierna reďkovka však nie je veľmi vhodná pre osoby, ktoré majú problémy s vylučovaním, žalúdkovými i dvanástnikovými vredmi alebo so štítnou žľazou.
Japonská biela
Biela reďkovka, zvaná daikon, pochádza z ďalekého Japonska. Nie je známa len svojou charakteristickou chuťou, ale aj tvarom. Na rozdiel od klasickej ružovej reďkovky, je veľká a má podlhovastý tvar, celkovo pripomína skôr mrkvu alebo petržlen. Reďkovka daikon je vhodná aj pre tých, ktorí držia diétu, alebo sa snažia zredukovať hmotnosť. 100 g má len 80 kJ. Má silné antioxidačné účinky a obsahuje viac vitamínu C ako citrón. Zlepšuje imunitu, pomáha pri nachladnutí a odstraňuje zápchu, a znižuje hladinu cholesterolu.
Top recepty z reďkovky
Biela do nátierky
Potrebujeme: 1 cottage syr, pažítku, 2 jarné cibuľky aj s vňaťami, 1 menšiu bielu reďkovku, štipku horčice, soli, čierneho korenia a sladkej červenej papriky.
Postup: Cibuľku a reďkovku nakrájame na malé kúsky a zamiešame ju do syra. Pridáme asi pol lyžičky horčice a dochutíme korením. Všetko spolu poriadne rozmixujeme. Na koniec pridáme nadrobno nakrájanú pažítku alebo zelenú vňať z cibuľky.
Čierna na letné grilovanie
Potrebujeme: 1 filetu z lososa, 1 väčšiu čiernu reďkovku, 1 menšiu cuketu.
Postup: Lososa umyjeme a surového ochutíme morskou soľou, korením a rozmarínom. Rybu položíme do špeciálne upravených grilovacích klieští na rybacie filety. Na gril poukladáme na kolieska nakrájanú reďkovku a cuketu. Ako príloha je najlepšia čerstvá zelenina, napríklad paradajky, paprika, šalát.
Zdroj foto: flickr.com
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Prečo by mali športovci konzumovať zelený jačmeň?
Zelený jačmeň obsahuje dôležité minerály, ktoré sú potrebné aj na zvýšenie výkonu a rýchlejšiu regeneráciu po tréningu.
Pestrá a vyvážená strava počas chudnutia
Vyvážená a pestrá strava tvorí až 70 % úspechu pri redukcii nadváhy a obezity. Strava musí telu dodávať potrebnú energiu a živiny.
Ako originálne zaradiť goji do jedálnička? Inšpirujte sa
Goji nie sú len zdravé červené plody na „zobkanie“. Kustovnica čínska je výbornou surovinou aj do kuchyne.