9. MÁJ 2016

Posvietili sme si na reďkovku. Aké využitie má v kuchyni?

Nikola Danišová

Reďkovku všetci dobre poznáme. Ochutnali ste však exotickú bielu alebo čiernu? 

Ružová klasika        

Malú, guľatú reďkovku, ktorá je sfarbená doružova, poznáme všetci. Je veľmi chutná a bežne ju pestujeme v záhradách. Je vhodná do šalátov, nátierok alebo ako príloha k mäsu. Je nízkokalorická, takže ju môžu konzumovať aj tí, ktorí plánujú schudnúť. Má vysoký podiel silíc, minerálnych látok a aj vitamínov. Ružová reďkovka obsahuje, napríklad draslík, vápnik, fosfor, síru selén, horčík, zinok, železo, kyselinu listovú a komplex vitamínov B. Reďkovka posilňuje imunitný systém, pomáha v boji proti rakovine, odstraňuje zápchu a podporuje činnosť pečene.

Zázračná čierna       

Pomerne málo je využívaná čierna reďkovka. Možno to je pre jej väčšiu štipľavosť. Hojne sa však využíva v medicíne aj homeopatii. Má vysoký obsah vitamínov C, E, B1, B2, B6 a beta-karoténu. Táto reďkovka podporuje tvorbu žlče, zlepšuje činnosť pečene a pomáha likvidovať žlčové kamene. Zároveň je silným detoxikačným prostriedkom pre organizmus. Čierna reďkovka však nie je veľmi vhodná pre  osoby, ktoré majú problémy s vylučovaním, žalúdkovými i dvanástnikovými vredmi alebo so štítnou žľazou.

Japonská biela         

Biela reďkovka, zvaná daikon, pochádza z ďalekého Japonska. Nie je známa len svojou charakteristickou chuťou, ale aj tvarom. Na rozdiel od klasickej ružovej reďkovky, je veľká a má podlhovastý tvar, celkovo pripomína skôr mrkvu alebo petržlen. Reďkovka daikon je vhodná aj pre tých, ktorí držia diétu, alebo sa snažia zredukovať hmotnosť. 100 g má len 80 kJ. Má silné antioxidačné účinky a obsahuje viac vitamínu C ako citrón. Zlepšuje imunitu, pomáha pri nachladnutí a odstraňuje zápchu, a znižuje hladinu cholesterolu.

Top recepty z reďkovky     

Biela do nátierky     

Potrebujeme: 1 cottage syr, pažítku, 2 jarné cibuľky aj s vňaťami, 1 menšiu bielu reďkovku, štipku horčice, soli, čierneho korenia a sladkej červenej papriky.

Postup: Cibuľku a reďkovku nakrájame na malé kúsky a zamiešame ju do syra. Pridáme asi pol lyžičky horčice a dochutíme korením. Všetko spolu poriadne rozmixujeme. Na koniec pridáme nadrobno nakrájanú pažítku alebo zelenú vňať z cibuľky.

Čierna na letné grilovanie  

Potrebujeme: 1 filetu z lososa, 1 väčšiu čiernu reďkovku, 1 menšiu cuketu.

Postup: Lososa umyjeme a surového ochutíme morskou soľou, korením a rozmarínom. Rybu položíme do špeciálne upravených grilovacích klieští na rybacie filety. Na gril poukladáme na kolieska nakrájanú reďkovku a cuketu. Ako príloha je najlepšia čerstvá zelenina, napríklad paradajky, paprika, šalát. 

zdravedesiate

Zdroj foto: flickr.com

Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o: 

Prečo by mali športovci jesť zelený jačmeň?Prečo by mali športovci konzumovať zelený jačmeň?

Zelený jačmeň obsahuje dôležité minerály, ktoré sú potrebné aj na zvýšenie výkonu a rýchlejšiu regeneráciu po tréningu. 

 

Pestrá a vyvážená strava počas chudnutiaPestrá a vyvážená strava počas chudnutia

Vyvážená a pestrá strava tvorí až 70 % úspechu pri redukcii nadváhy a obezity. Strava musí telu dodávať potrebnú energiu a živiny.

 

Ako originálne zaradiť goji do jedálnička? inšpirujte saAko originálne zaradiť goji do jedálnička? Inšpirujte sa

Goji nie sú len zdravé červené plody na „zobkanie“. Kustovnica čínska je výbornou surovinou aj do kuchyne.


DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Posvietili sme si na reďkovku. Aké využitie má v kuchyni?

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Chudnutie

 

Aký je podľa vás najúčinnejší spôsob chudnutia?

Jednoznačne diéty
Zdravé stravovanie
Pravidelné cvičenie
Kombinácia cvičenia a zdravého stravovania

Celkom hlasovalo: 690
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.