Nakopni svoju imunitu v Supershape PREMIUM

POWER WOMAN 3

Prečo piť pivo v lete bez výčitiek?

Máme tu dobré správy pre všetkých milovníkov piva, pretože v umiernenom množstve je skutočným pokladom pre zdravie. 

Prečo piť pivo aj v lete bez výčitiek?
27. JUN 2016

Mnohí odborníci (a aj my v redakcii) sú toho názoru, že striedma konzumácia alkoholu by mala byť súčasťou zdravého životného štýlu. Vedci z Center for Human Nutrition, University of Texas Southwestern Medical Center v Dallase, prišli s tvrdením, že aj odborná verejnosť (napríklad lekári) by mala vziať do úvahy množiace sa dôkazy o prospešnosti piva či vína, pretože v primeranom množstve znižujú riziko kardiovaskulárnych ochorení. Vedci z Dallasu si však netrúfajú stanoviť, ktorý druh alkoholu je najviac zdraviu prospešný (1). Ak porovnáme pivo a víno, tak v pive sa nachádza viac bielkovín i B vitamínov, obsah antioxidantov je na podobnej úrovni, avšak sú rozličné, pretože jačmeň a chmeľ obsahujú flavonoidy odlišné od tých v hrozne. To značí, že sa opäť dostávame k zlatému overenému pravidlu „všetko s mierou“.

Koľko piva vypijeme?

Podľa Štatistického úradu Slovenskej republiky za rok 2014 skonzumoval jeden obyvateľ Slovenska 98,4 l alkoholu, pričom až 68,7 litra tvorilo pivo. Z toho vyplýva, že na Slovensku patrí pivo k najobľúbenejším alkoholickým nápojom. V porovnaní s mnohými inými krajinami máme ešte aj tú výhodu, že tradičné slovenské pivo je kvalitné, a teda aj zdraviu prospešné.

Pokladom pre zdravie sú antioxidanty

Za jeden z najväčších plusov piva je považovaný obsah antioxidantov. Ide o látky, ktoré chránia naše bunky pred oxidáciou a následným vznikom rozličných ochorení. Zdrojom antioxidantov v pive sú hlavné suroviny, ktoré sú potrebné na jeho výrobu – jačmenný slad a chmeľ.

V pive sa nachádzajú vitamíny C a E – ich účinky na zdravie predstavovať netreba, avšak v tomto chutnom alkoholickom nápoji sú aj niektoré menej známe, ale veľmi účinné antioxidanty – polyfenoly, flavonoidy či fytoestrogény. Tie sa spájajú s prevenciou rakoviny, reguláciou krvného tlaku a cholesterolu v krvi. Zaujímavé účinky má kyselina ferulová, ktorá je v pive dobre biologicky využiteľná. Ide o látku, ktorá má schopnosť spomaliť proces starnutia, bojovať proti vzniku  rakoviny, vráskam či stareckým škvrnám. Pozitívne účinky tohto antioxidantu podporujú vitamíny C a E.

Veľa sa diskutuje aj o fytoestrogénoch, ktoré v tele pôsobia podobne ako ženské estrogény. Vďaka nim je pivo skvelé, napríklad pre ženy v klimaktériu alebo dámy, ktoré často trpia hormonálnymi výkyvmi. Okrem toho fytoestrogény znižujú riziko niektorých druhov rakoviny, vrátane rakoviny prostaty.

B vitamíny ovplyvňujú metabolizmus a znižujú hladinu homocysteínu v krvi

Ďalšou cennou zložkou piva sú vitamíny skupiny B, ktoré pôsobia synergicky. Majú vplyv na správne fungovanie nervovej sústavy i metabolizmu. Navyše znižujú hladinu škodlivého homocysteínu v krvi. Nadmerné množstvo homocysteínu v tele vzniká hlavne v dôsledku zvýšeného príjmu živočíšnych bielkovín a nedostatku vitamínov B6, B12 a kyseliny listovej. To sa prejavuje hlavne kardiovaskulárnymi chorobami a zápalovými procesmi.

Atraktívnosť piva zo zdravotného hľadiska zvyšuje aj obsah minerálov a stopových prvkov. Na jednej strane ich zastúpenie v pive oceníte, napríklad počas horúcich letných dní, keď sa vo zvýšenej miere potíte, na druhej strane treba myslieť na to, že pivo ako také dehydratuje!

Tiež musíte rátať s tým, že chmeľové extrakty pôsobia na nervovú sústavu upokojujúco, čiže zmiernia stres, ale môžete  sa cítiť ospalo, čo môže byť v niektorých situáciách nežiaduce. Chmeľ tiež stimuluje sekréciu žlče, teda pôsobí priaznivo na trávenie.

Pozor na kalórie

Nesmieme opomenúť ani ďalšie zložky piva. Pivo obsahuje 3 až 5 g čistých bielkovín na liter. Sacharidy, ako hlavný zdroj energie, predstavujú 28 g/l, od čoho sa odvíja aj energetický obsah. Polliter svetlej dvanástky dodá telu energiu v podobe 240 kalórií. Pivo svetlé 10˚ obsahuje 185 kalórií a nealkoholické cca 110 kalórií na pol litra.

Koľko piva si dopriať?

Podľa Výskumného ústavu potravinárskeho „vedecké výsledky za posledných 10 rokov ukazujú, že zo zdravotného a spoločenského hľadiska by nemala byť kritizovaná denná konzumácia  24 – 36 gramov alkoholu u zdravých mužov a 12 – 24 g alkoholu u zdravých žien. V pive je menej alkoholu ako vo víne, a tak v kombinácii s vyváženou stravou môže byť pivo vhodným zdrojom antioxidantov (2). Toto množstvo zodpovedá jednému až dvom pivám.

Referencie:
(1) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11093684
(2) http://www.vup.sk/index.php?mainID=4&navID=35&id=8
www.susr.sk
Zdroj foto: pixabay.com

Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o: 

Na detox je vhodný každý deň. nenechajte sa zlákať iba hladovkouNa detox je vhodný každý deň

Detox je pre telo prirodzený a potrebuje ho. O detoxe a životospráve trošku inak sme sa rozprávali  s Dušanom Plichtom.

 

Pite vodu, zrýchli váš metabolizmusPite vodu, zrýchli váš metabolizmus

Pravidelný prísun tekutín je pri chudnutí taký dôležitý ako pravidelný prísun stravy. Naše telo tvorí až 60 % vody. 

 

Ako piť zeleninové a ovocné šťavy?Ako piť zeleninové a ovocné šťavy?

Pri chudnutí môžu byť zradné hlavne ovocné šťavy, ktoré obsahujú veľa energie.  Mnohí ich však považujú iba za prostriedok uhasenia smädu „bez kalórií“. 

 


Autor článku

Mirka Mikova

Mgr. Mirka Suchárová

Redaktor, editor, copywriter. Viac sa dozviete na mojej stránke:

https://www.miroslavasucharova.sk/

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Prečo piť pivo v lete bez výčitiek?

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.