10 zimných superpotravín: Nadopujú energiou a doplnia živiny!
Zima je tu, s ňou aj virózy a chrípky. Aby ste im predchádzali, zamerajte sa v tomto ročnom období na nasledujúcich 10 superpotravín, ktoré podporia vašu imunitu a majú mnoho ďalších zdravotných benefitov. Spoznajte potraviny, ktoré vám pomôžu udržať si zdravie počas celej zimnej sezóny, mnohé z nich máte doma v chladničke alebo špajze!
1. Cesnak
Cesnak je silné antivirotikum, ktoré pomáha vášmu organizmu bojovať s rôznymi patogénmi. V ajurvéde je považovaný za zázračnú potravinu, ktorá dokáže „zapáliť váš tráviaci oheň“, aby prospela tráveniu a zmiernila podráždený žalúdok. Cesnak je protizápalový, antimikrobiálny, antivírusový a je plný vitamínov B6 a C, mangánu, selénu, železa, draslíka a medi.
Ako ho jesť:
- Primiešajte ho do marinád a šalátových dresingov
- Pokvapkajte ho olivovým olejom a vychutnajte si ho pečený alebo grilovaný
- Pridajte ho surový do čerstvých štiav
- Vmiešajte ho do slaných dipov a nátierok ako hummus alebo guacamole
2. Zázvor
Zázvor je nielen superhviezdou v oblasti zdravia čriev, ale dokáže mnohým receptom dodať nádych zdravia. Rovnako ako cesnak, aj zázvor podporuje imunitný systém vďaka antioxidačným a protizápalovým vlastnostiam – je to prirodzené antiemetikum, čo znamená, že pomáha pri nevoľnosti, upokojuje podráždený žalúdok a pomáha pri trávení.
Ako ho jesť:
- Pridajte zázvor do čerstvej šťavy alebo smoothie
- Nakrájajte koreň a pridajte ho do jedla inšpirovaného Áziou
- Primiešajte ho do vianočných koláčikov
- Vychutnajte si ho ako čaj
3. Granátové jablko
Superovocie nabité antioxidantmi poskytuje organizmu mnoho zdravotných benefitov. A čo viac, je veľmi chutné a dotvára sviatočnú atmosféru. Vďaka antokyánom, polyfenolom a vitamínu C priaznivo vplýva na pokožku, srdce a zlepšuje vytrvalosť pri cvičení či redukuje zápaly v tele.
Ako ho jesť:
- Samostatne
- Primiešané do jogurtu alebo smoothie či šalátov
- Vylúhované alebo odšťavené do kokteilu
Prečítajte si aj: Jedlo ako liek: 10 najlepších potravín pre duševné zdravie
4. Brusnice
Vedeli ste o tom, že brusnice sú silné antioxidanty? Vďaka svojim antibakteriálnym schopnostiam výrazne podporujú zdravie močových ciest a pozitívne tiež vplývajú na kardiovaskulárne zdravie.
Ako ich jesť:
- Pridajte brusnice do smoothie alebo šalátu
- Urobte z nich džem alebo omáčku
- Pridajte ich do sviatočných dezertov
- Vyskúšajte brusnicový džús alebo si pripravte domáci sviatočný kokteil
5. Ružičkový kel
Ružičkový kel je nabitý vlákninou, podporuje zdravé trávenie, obsahuje aj bielkoviny a veľa antioxidantov.
Ako ho jesť:
- Dusený alebo pečený s inými druhmi zeleniny
- Nastrúhaný do šalátov
- Vo forme sýtej polievky
6. Sladké zemiaky
Táto bohato zafarbená koreňová zelenina dokáže regulovať chuť do jedla a hladinu cukru v krvi, napomáha tráveniu, pomáha pri udržiavaní zdravej hmotnosti a podporuje životne dôležité funkcie orgánov vďaka astronomickému množstvu vitamínu A a antioxidantov.
Ako ich jesť:
- Opečené na kolieska alebo hranolky
- Vo forme kaše ako alternatíva k tradičnej zemiakovej kaši
- Posypané škoricou a vychutnávané s jogurtom ako dezert
- V zeleninovom bowle
7. Červená repa
Repa je maximálne zdravá, vplýva na mnoho aspektov zdravia vďaka vysokému obsahu železa, vlákniny, vitamínu C a vitamínu B či vápnika!
Ako ju jesť:
- Urobte si z nej hummus
- Pridajte nakrájanú repu do šalátov
- Pripravte si zdravé zeleninové lupienky
Prečítajte si aj: 10 jednoduchých návykov, ktorými výrazne posilníte vašu imunitu
8. Hrušky
Hrušky poskytujú najviac vlákniny, ktorú môžete v ovocí nájsť, zároveň sa môžu pochváliť skvelým nutričným profilom. Sú bohaté na zdravé flavonoidy, ktoré môžu pomôcť pri podpore zdravého krvného tlaku a cholesterolu. Pečené hrušky sú tiež výborným zdravým dezertom, keď máte chuť na sladké!
Ako ich jesť:
- Samostatne
- Nakrájané do šalátu
- Pridané do muffinov alebo koláčov
- Rozmixované do smoothie
9. Grapefruit
Toto svieže ovocie spaľuje tuk a urýchľuje metabolizmus, tiež je plné živín, ktoré budete potrebovať počas celej sezóny. Grepy obsahujú aj veľa vitamínu C posilňujúceho imunitu a živín prospešných pre srdce – najmä draslík a lykopén.
Ako ho jesť:
- Samostatne
- Čerstvo lisované v ovocnej a zeleninovej šťave
- Pečené s medom a škoricou
- Nakrájané s iným ovocím
- V kombinácii so zeleninou, avokádom a chudým proteínom v šaláte
10. Škorica
Škorica znižuje chuť na cukor, podporuje jeho zdravú hladinu v krvi. Môže dokonca zvýšiť metabolizmus a znížiť hladinu cholesterolu.
Ako ju jesť:
- Prisypte si škoricu do kávy alebo jogurtu
- Vmiešajte ju do ovsenej alebo raňajkovej kaše
- Pripravte si škoricovo jablkové muffiny
Podporte svoje zdravie superpotravinami
Jesenné a zimné mesiace sú na choroby najnáročnejšie. Ale pokiaľ ide o podporu vášho celkového zdravia, máte veľa vecí pod kontrolou – ako napríklad aj potraviny, po ktorých siahate. Zamerajte sa na nami spomenuté superpotraviny. Ich pridanie do vášho zimného jedálnička môže výrazne podporiť vašu obranyschopnosť.
Mnoho zdravých potravín a fit receptov nájdete aj v knihách z našej produkcie od tých najlepších trénerov a známych osobností na www.supershape.sk, s rýchlym doručením do 2 pracovných dní a možnosťou vrátania až do 30 dní od zakúpenia.