Rady od odborníčky, ako urobiť dokonalý raw dezert
Akými zásadami sa riadiť a aké chyby robíme pri príprave raw dezertov najčastejšie? Prezradila Zuzana Frešo a nezabudla pripojiť recept na skvelé raw guľôčky.
Raw dezerty sú čoraz populárnejšou a hlavne zdravšou alternatívou bežných dezertov. Dokonale chutia a obsahujú množstvo zdraviu prospešných látok. Mnohí však veria mýtu, že sú bez kalórií, alebo obsahujú oveľa menej kalórií ako bežné pečené dobroty a môžeme ich jesť bez obmedzenia aj vtedy, keď chudneme. Bohužiaľ, pravda to nie je, ale ich nespornou výhodou je fakt, že nie sú prázdnym zdrojom kalórií ako bežné sladkosti, nehovoriac o dokonalej chuti. „Raw dezerty sú dezerty bez lepku, laktózy, pridaného rafinovaného cukru a vajec. Na internete môžete nájsť jednoduché recepty, ako raw guľôčky z dvoch ingrediencií až po komplikované servírované luxusné dezerty so zmrzlinou a rôznymi prelivmi. Keďže raw dezerty neprechádzajú žiadnou tepelnou úpravou, finálna chuť je rovnaká ako pri mixovaní. Z toho jasne vyplýva, že úplne najdôležitejšou zložkou sú kvalitné, čerstvé a pri ovocí platí aj zrelé potraviny. Často sa používa sušené ovocie,“ hovorí zo skúseností odborníčka na raw dobroty Zuzana Frešo a upozorňuje, že pri sušenom ovocí treba dať pozor na obsah pridaného cukru a siričitanov. Najčastejšie v ňom býva zastúpený síran draselný (E515).
V raw dezertoch sa veľmi často používajú aj rozličné oriešky a semiačka, ktoré treba vopred namočiť. Jeden dôvod je ten, že sa tak eliminuje množstvo antinutričných látok a živiny sa stávajú lepšie využiteľnými. A druhý je spojený s dosiahnutím dokonalej konzistencie. „Obzvlášť dôležité je to pri kešu orechoch, pretože také mäkučké sú perfektne pripravené na spracovanie do hladkého a jemného krému,“ dodáva Zuzana.
Podľa Zuzany máme najväčšie problémy s prípravou korpusu
Hlavnými surovinami na prípravu raw korpusu sú oriešky a sušené ovocie. No často sa stáva to, že i keď dodržíme postup, korpus pripomína skôr pyré, alebo v ňom zostali veľké kusy sušeného ovocia a orechov. Čo s tým? Zuzana ponúka hneď 3 tipy:
- Orechy a suché ingrediencie najskôr pomixujeme na múku, až potom pridávame sušené ovocie. Takto predídeme veľkým nerozmixovaným kúskom. Ak ste orechy vopred namočili, ideálne je ich vysušiť utierkou, ešte lepšie úplne usušiť v sušičke.
- Sušené ovocie vopred namočíme, aby sa s ním lepšie pracovalo. Hrozienka len premyjeme. Sú príliš malé, rýchlo naberú vlhkosť a potom hrozí, že korpus bude jedna mazľavá hmota.
- Ak sa vám zdá, že korpus nelepí, môžete doň pridať 1 PL vlažnej vody, alebo 1 PL kokosového oleja. Ingrediencie pridávajte postupne, lebo aj jedna lyžica vie naozaj dostatočne pomôcť.
Pripravte si rýchle guľôčky z troch surovín z dielne Zuzany Frešo:
Suroviny:
- 100 g lieskových orieškov
- 10 g kakaa (naturálneho)
- 90 g datlí sukkari
Postup:
V mixéri pomixujeme suché suroviny a vyrobíme si „múku”. Potom pridáme ostatné ingrediencie. Vzniknuté cesto musí byť lepkavé, aby sa z neho dali tvoriť guľôčky. Ak cesto nelepí dostatočne, môžete po kvapkách pridávať tekuté sladidlo podľa vášho výberu. Odporúčam tvoriť gulôčky, tzv. bite-size, teda veľkosti na zahryznutie, to je asi 10 až 15 g.
Zdroj foto: Zuzana Frešo
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Janka Malaga: 95 % zdravých jedál sa dá uvariť do polhodinky
Obľúbená foodblogerka a spoluautorka knihy Zdravé rýchlovky vám prezradí konkrétne tipy, ako ozdraviť tradičnú slovenskú kuchyňu.
Ako dostať viac zeleniny do našej stravy?
Viete, čo znamená 5+ denne v súvislosti s konzumáciou zeleniny?
Behom roka zhodila 30 kíl a zabehla polmaratón. Ako to dokázala?
Počas jedného roka zhodila 30 kíl a odbehla svoj prvý polmaratón. Dnes tvrdí, že toto obdobie zmenilo nielen jej telo, ale i životné priority.