Nakopni svoju imunitu v Supershape PREMIUM

FERTILITY

Rady od odborníčky, ako urobiť dokonalý raw dezert

Akými zásadami sa riadiť a aké chyby robíme pri príprave raw dezertov najčastejšie? Prezradila Zuzana Frešo a nezabudla pripojiť recept na skvelé raw guľôčky. 

Tipy od odborníčky, ako urobiť dokonalý raw dezert
25. NOV 2016

Raw dezerty sú čoraz populárnejšou a hlavne zdravšou alternatívou bežných dezertov. Dokonale chutia a obsahujú množstvo zdraviu prospešných látok. Mnohí však veria mýtu, že sú bez kalórií, alebo obsahujú oveľa menej kalórií ako bežné pečené dobroty a môžeme ich jesť bez obmedzenia aj vtedy, keď chudneme. Bohužiaľ, pravda to nie je, ale ich nespornou výhodou je fakt, že nie sú prázdnym zdrojom kalórií ako bežné sladkosti, nehovoriac o dokonalej chuti. „Raw dezerty sú dezerty bez lepku, laktózy, pridaného rafinovaného cukru a vajec. Na internete môžete nájsť jednoduché recepty, ako raw guľôčky z dvoch ingrediencií až po komplikované servírované luxusné dezerty so zmrzlinou a rôznymi prelivmi. Keďže raw dezerty neprechádzajú žiadnou tepelnou úpravou, finálna chuť je rovnaká ako pri mixovaní. Z toho jasne vyplýva, že úplne najdôležitejšou zložkou sú kvalitné, čerstvé a pri ovocí platí aj zrelé potraviny. Často sa používa sušené ovocie,“  hovorí zo skúseností odborníčka na raw dobroty Zuzana Frešo a upozorňuje, že pri sušenom ovocí treba dať pozor na obsah pridaného cukru a siričitanov. Najčastejšie v ňom býva zastúpený síran draselný (E515).

V raw dezertoch sa veľmi často používajú aj rozličné oriešky a semiačka, ktoré treba vopred namočiť. Jeden dôvod je ten, že sa tak eliminuje množstvo antinutričných látok a živiny sa stávajú lepšie využiteľnými. A druhý je spojený s dosiahnutím dokonalej konzistencie. „Obzvlášť dôležité je to pri kešu orechoch, pretože také mäkučké sú perfektne pripravené na spracovanie do hladkého a jemného krému,“ dodáva Zuzana.

Podľa Zuzany máme najväčšie problémy s prípravou korpusu

Hlavnými surovinami na prípravu raw korpusu sú oriešky a sušené ovocie. No často sa stáva to, že i keď dodržíme postup, korpus pripomína skôr pyré, alebo v ňom zostali veľké kusy sušeného ovocia a orechov. Čo s tým? Zuzana ponúka hneď 3 tipy:

  • Orechy a suché ingrediencie najskôr pomixujeme na múku, až potom pridávame sušené ovocie. Takto predídeme veľkým nerozmixovaným kúskom. Ak ste orechy vopred namočili, ideálne je ich vysušiť utierkou, ešte lepšie úplne usušiť v sušičke.
  • Sušené ovocie vopred namočíme, aby sa s ním lepšie pracovalo. Hrozienka len premyjeme. Sú príliš malé, rýchlo naberú vlhkosť a potom hrozí, že korpus bude jedna mazľavá hmota.
  • Ak sa vám zdá, že korpus nelepí, môžete doň pridať 1 PL vlažnej vody, alebo 1 PL kokosového oleja. Ingrediencie pridávajte postupne, lebo aj jedna lyžica vie naozaj dostatočne pomôcť.

Pripravte si rýchle guľôčky z troch surovín z dielne Zuzany Frešo

Suroviny:

  • 100 g lieskových orieškov
  • 10 g kakaa (naturálneho)
  • 90 g datlí sukkari

Postup:

V mixéri pomixujeme suché suroviny a vyrobíme si „múku”. Potom pridáme ostatné ingrediencie. Vzniknuté cesto musí byť lepkavé, aby sa z neho dali tvoriť guľôčky. Ak cesto nelepí dostatočne, môžete po kvapkách pridávať tekuté sladidlo podľa vášho výberu. Odporúčam tvoriť gulôčky, tzv. bite-size, teda veľkosti na zahryznutie, to je asi 10 až 15 g.

Zdroj foto: Zuzana Frešo

Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o: 

Janka malaga: 95 % zdravých jedál sa dá uvariť do polhodinkyJanka Malaga: 95 % zdravých jedál sa dá uvariť do polhodinky

Obľúbená foodblogerka a  spoluautorka knihy Zdravé rýchlovky vám prezradí konkrétne tipy, ako ozdraviť tradičnú slovenskú kuchyňu. 

 

Ako dostať viac zeleniny do našej stravy?Ako dostať viac zeleniny do našej stravy?

Viete, čo znamená 5+ denne v súvislosti s konzumáciou zeleniny?

 

Food blogerka natália spišiaková: učarovala jej zdravá kuchyňa, raw jedlá i behBehom roka zhodila 30 kíl a zabehla polmaratón. Ako to dokázala?

Počas jedného roka zhodila 30 kíl a odbehla svoj prvý polmaratón. Dnes tvrdí, že toto obdobie zmenilo nielen jej telo, ale i životné priority. 


Autor článku

Mirka Mikova

Mgr. Mirka Suchárová

Redaktor, editor, copywriter. Viac sa dozviete na mojej stránke:

https://www.miroslavasucharova.sk/

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Rady od odborníčky, ako urobiť dokonalý raw dezert

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.