30. MÁJ 2016

Čierny koreň – znovuobjavená bomba pre zdravie

Nikola Danišová

Tento zdravý domáci lekár vám pomôže pri mnohých problémoch a podporí vaše zdravie. 

Čo je čierny koreň a prečo ho konzumovať?      

Čierny koreň, teda hadomor španielsky, je asi jeden meter vysoká rastlina so žltými kvetmi. Na niektorých miestach ju nájdeme rásť v hojnom počte ako burinu. Podobne, ako napríklad chren alebo zázvor, konzumuje sa len koreň rastliny, ktorý je tmavohnedej až čiernosivej farby. Dužina je biela a chutí horkasto.

Prečo je čierny koreň zdravý         

Táto zdravá potravina obsahuje dôležité minerálne látky, ako napríklad draslík, horčík, fosfor, železo, sodík, meď, vápnik a vitamíny A, C, E a komplex vitamínov B. Je vhodný pre diabetikov, aj pre ľudí, ktorí chudnú.

Pozitíva čierneho koreňa   

  • pomáha pri zápaloch podžalúdkovej žľazy
  • vhodný proti kašľu
  • pomáha pri enzymatických poruchách
  • je vhodný pri boji s lupienkou
  • priaznivo pôsobí na pečeň
  • pomáha pri reumatických bolestiach
  • podporuje imunitu
  • podporuje správne vylučovanie
  • pozitívne vplýva na močovú sústavu
  • pomáha pri liečení kožných ochorení

Ako konzumovať čierny koreň?     

Najprv koreň ošúpeme a potom ho môžeme jesť surový alebo varený. Pri šúpaní však dajte pozor, pretože z neho vyteká lepkavá biela šťava, ktorá sa ťažko umýva. Podobne, ako banány, zemiaky či jablká, aj čierny koreň na vzduchu hnedne. Aby ste tomu zabránili, vložte ho do vody s trochou citrónovej šťavy. Čierny koreň sa hodí do nátierok, do šalátov, no vynikajúce sú z neho aj polievky alebo pyré k mäsu.

Tip na recept

Šalát z čierneho koreňa      

Potrebujeme

  • dva čierne korene, dve mrkvy, dve jablká, šťavu z citróna, soľ, 1 ČL medu, 1 ČL repkového oleja, čerstvú petržlenovú vňať a pažítku

Postup

Zeleninu a jablká umyjeme, ošúpeme a nastrúhame. Ak je jablko bio, môžeme mu nechať šupku. Polejeme citrónovou šťavou, ochutíme a podávame ako prílohu k jedlu, alebo konzumujeme len s celozrnným chlebom.

Čierny koreň s cuketou a paradajkami    

Potrebujeme

  • 4 čierne korene, 1 cuketa, 4 paradajky, 4 jarné cibuľky, 3 strúčiky cesnaku, 1 ČL repkového oleja, soľ, korenie, bylinky: tymian, rozmarín, bobkový list, petržlenová vňať

Postup

Na oleji restujeme cibuľku, pridáme na kolieska nakrájaný čierny koreň a dusíme asi 5 minút. Potom pridáme na kolieska nakrájanú cuketu a paradajky, ochutíme bobkovým listom, rozmarínom a tymianom. Dusíme približne ďalšiu polhodinu, kým nebude všetko mäkké. Takúto zeleninovú zmes môžeme podávať s lososom alebo hydinou. 

Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o: 

Zábavné a ľahké recepty z quinoy pre lenivýchZábavné a ľahké recepty z quinoy pre lenivých

Viete, že je zdravá, ale neviete, ako ju pripraviť? 

 

5 druhov orechov pre zdravie a vitalitu5 druhov orechov pre zdravie a vitalitu

Hoci majú orechy veľa tuku i energie, eliminujú riziko vzniku nadváhy i niektorých ochorení.

 

Posvietili sme si na reďkovku. aké využitie má v kuchyni?Posvietili sme si na reďkovku. Aké využitie má v kuchyni?

Reďkovku všetci dobre poznáme. Ochutnali ste však exotickú bielu alebo čiernu? 


DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Čierny koreň – znovuobjavená bomba pre zdravie

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Chudnutie

 

Aký je podľa vás najúčinnejší spôsob chudnutia?

Jednoznačne diéty
Zdravé stravovanie
Pravidelné cvičenie
Kombinácia cvičenia a zdravého stravovania

Celkom hlasovalo: 690
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.