Jedzte paradajky. Ochránia vás pred rakovinou
Paradajka je vlastne bobuľa rastliny, ktorá ma korene v Južnej Amerike. Napriek tomu, že paradajka je ovocie, často ju zaraďujeme medzi zeleninu.
Paradajka je jedným z hlavných zdrojov lykopénu. Je to antioxidant, ktorý má množstvo zdraviu prospešných účinkov. Najčastejšie ju vidíme v červenej farbe, avšak sú aj žlté, oranžové či dokonca zelené a fialové odrody.
Výživové hľadisko
Paradajka sa skladá približne z 95 % vody, zvyšných 5 % patrí najmä sacharidom (2,6 %) a vláknine (1,2 % – väčšina vlákniny je nerozpustná) .
Jedna stredná paradajka (123 g) obsahuje iba 22 kalórií. Paradajky, ako aj väčšina ovocia a zeleniny, obsahujú minimum bielkovín – 0,9 g na 100 g a minimum tukov 0,2 g na 100 g.
Paradajky sú výborným zdrojom vitamínov a minerálov:
- vtamín C: jedna stredná paradajka obsahuje až 28 % dennej doporučenej dávky (DDD)
- draslík: nevyhnutný pre zdravé srdce a optimálny tlak
- vitamín K1: nevyhnutný pre správnu krvnú zrážanlivosť a zdravie kostí
- kyselina listová: nevyhnutná pre správnu funkciu buniek a je špeciálne dôležitá pre ženy v tehotenstve
Okrem vitamínov a minerálov obsahuje paradajka aj ďaľšie špecifické látky:
Lykopén je červené farbivo a silný antioxidant, najviac koncentrovaný je v šupke. Čím je paradajka červenšia, tým viac lykopénu obsahuje. Výhoda lykopénu je, že je relatívne stabilný a nachádza sa vo veľkých množstvách aj v paradajkovom džúse, paradajkových omáčkach či kečupe. Dokonca obsah lykopénu sa tepelnou úpravou zvyšuje. Veľmi dôležitá je kombinácia paradajok s tukom, aby sa lykopén mohol lepšie vstrebať. Pri kombinácii s tukom dosiahneme až 4-násobne vyššiu vstrebateľnosť. V rajčinách je ďalej aj betakarotén, naringenín a kyselina chlorgénová. Betakarotén je žlté farbivo a antioxidant, v našom tele ho premieňame na vitamín A. Naringenín sa nachádza v šupke, je to významný flavonoid so silnou protizápalovou schopnosťou. Kyselina chlorgénová je veľmi efektívny antioxidant, ktorý znižuje krvný tlak u pacientov s vysokým krvným tlakom.
Zdravotné účinky paradajok
Srdcovocievny systém
- zistilo sa, že ľudia s nízkou hladinou lykopénu a betakaroténu majú zvýšené riziko infarktu
- lykopén znižuje zlý LDL cholesterol
- paradajky majú protizápalový účinok a znižujú oxidačný stres
- majú protektívny efekt na vnútornú vrstvu našich ciev
Prevencia rakoviny
Zvýšená konzumácia paradajok má súvis s nižším výskytom rakoviny prostaty, pľúc a žalúdka. Štúdia na ženách ukázala, že konzumácia karoténov z prirodzených zdrojov (napríklad paradajka má ochranný efekt voči rakovine prsníka).
Pokožka
Obsah lykopénu a betakaroténu v paradajkách nás chráni pred spálením pokožky. Podľa nedávnej štúdie sa po konzumácii 40 g paradajkovej pasty (s obsahom 16 mg lykopénu) s olivovým olejom počas 10-tich týždňov znížil výskyt spálenín od slnka až o 40 %.
Prečo sú paradajky často bez chuti?
Je to najmä v zimnom období, keď nie sú k dispozícii lokálne paradajky. Paradajky sa totiž bežne zbierajú zelené a nechajú sa umelo dozrievať, čím sa však pravá chuť paradajok nevytvorí alebo vytvorí nedostatočne.
Referencie:
http://bipublication.com/files/ijabarv1i220102.pdf
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11340098
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10050865
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22965217
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9605205
Zdroj foto: flickr.com
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Sezóna čučoriedok je v plnom prúde. Využite ich výnimočné vlastnosti
Staré mamy vravievajú, že jedno jablko denne nás ochráni pred návštevou lekára.
Čerešne verzus višne. Ktoré sú viac výživné?
Z chuťovej stránky by asi u väčšiny ľudí zvíťazili čerešne. Je to tak aj z nutričného hľadiska?
Ovsené vločky sú zdravé. Jedzte ich pravidelne
Asi každý z nás pozná a niekedy aj ochutnal ovsené vločky.