Prečo a ako piecť vianočné dobroty zo špaldovej múky?
Špaldová múka je zdravšia a aj lepšie tolerovaná ako klasická biela pšeničná múka. Navyše pečenie s ňou nevyžaduje žiadne špeciálne vedomosti a ani skúsenosti.
Ešte stále sa v mnohých domácnostiach pečie z bežnej bielej pšeničnej múky, ktorá je v našom jedálničku zastúpená v nadmernom množstve. Je to škoda, pretože prvým krokom k zdravšiemu pečeniu môže byť kombinovanie, alebo nahradenie bielej múky nejakou zdravšou verziou. „Ako náhradu za hladko vymletú múku je možné použiť celozrnnú múku, či už špaldovú, alebo ražnú. Taktiež sú rôzne recepty na pečenie z orechovej, gaštanovej, ryžovej či inej múky. Treba len vyskúšať a budete mať opäť o niečo viac spestrený jedálniček,“ hovorí odborník na výživu, Ing. Libor Javro.
Akú špaldovú múku poznáme?
Na našom trhu sa môžete stretnúť s hladkou a polohrubou špaldovou múkou a celozrnnou špaldovou múkou, ktorá sa takisto predáva ako hladká či polohrubá. Aký je medzi nimi rozdiel? Ako napovedá samotný názov, celozrnná špaldová múka je získaná z celého zrnka špaldy (vrátane šupky, kde je veľa živín) a špaldová múka je iba zo strednej časti zrna, od toho sa, samozrejme, odvíja aj zastúpenie biologicky aktívnych látok.
dmBio špaldová múka T 630, 1 000 g. Jemne pomletá múka svetlej farby je vhodná na sladké aj slané pochúťky. Kúpite exkluzívne v predajniach dm a v dm e-shope.
Ako používať špaldovú múku pri pečení?
Ak nechcete dať zbohom bielej pšeničnej múke, môžete urobiť aspoň to, že polovicu z nej nahradíte celozrnnou špaldovou múkou. Druhou možnosťou je použiť špaldovú múku a zhruba 40 % nahradiť celozrnnou špaldovou múkou. Vďaka týmto jednoduchým trikom budú vaše vianočné koláčiky zdravšie a aj chutnejšie, pretože špaldová múka má jemnú orieškovú chuť.
Pozrite sa na benefity špaldovej múky
Prečo sa oplatí konzumovať špaldovú múku?
- Je zásobárňou medi a železa, ktoré sú dôležité pre krvotvorbu, čiže aj konzumáciou špaldy môžeme predchádzať anémii (často ňou trpia hlavne ženy – športovkyne).
- Pomáha predchádzať osteoporóze, teda rednutiu kostí a to vďaka obsahu vápnika a fosforu.
- Je pomocníčkou pri trávení, pretože obsahuje cennú vlákninu – v šálke varenej špaldy sa nachádza až 8 gramov vlákniny.
- Podľa vedcov zo Slovinska je špaldový chlieb dobre stráviteľný, čo prospieva nielen tráveniu (1).
- Zastúpená vláknina má takisto priaznivý vplyv na hladinu cholesterolu v krvi a aj úroveň krvného tlaku – tvrdia do vedci z Holandska (2).
- Špaldová múka pomáha regulovať glukózu a inzulín, teda slúži aj ako prevencia proti cukrovke. Za tento pozitívny účinok opäť zodpovedá hlavne vláknina. Podľa štúdie vedcov z University of Maryland cukrovkári, ktorí jedli až 50 g vlákniny denne, mali po 6-tich týždňoch lepšiu kontrolu nad hladinou glukózy a inzulínu ako tí, ktorí jedli len 24 g vlákniny denne (3).
- Špalda je bohatým zdrojom mangánu, ktorý je potrebný pre imunitu, silné kosti i na produkciu tráviacich enzýmov.
- Obsahuje aj veľa vitamínu B3, nevyhnutného pre fungovanie látkovej výmeny i kardiovaskulárneho systému.
Špalda je jednoducho zdravá
Špalda je zdravá obilnina a v našom jedálničku by rozhodne nemala chýbať. Ak ste ju doteraz nekonzumovali, začnite teraz, napríklad tým, že ju pridáte do vianočných dobrôt.
Spracované v spolupráci s výživovým poradcom Ing. Liborom Javrom z www.vyzivovestudio.sk.
Referencie:
(1)https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11170617
(2)https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15668359
(3) http://umm.edu/health/medical/altmed/supplement/fiber
Zdroj foto: pixabay.com
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Dopyt Slovákov po kvalitnejších potravinách rastie
Len niekoľko mesiacov je špeciálne slovenské mandľové maslo na trhu a už spôsobilo ošiaľ.
Čím osladiť vianočné dobroty, aby boli zdravšie?
Náš organizmus si dokáže poradiť aj s bielym cukrom, ale iba do určitého množstva.
Návod na prípravu rastlinných nápojov v pohodlí domova
Sú zdravé, chutné a vhodné aj pre ľudí s intoleranciami či alergiami. Dajú sa kúpiť v obchode, ale s trochou šikovnosti i vyrobiť doma.