Nakopni svoju imunitu v Supershape PREMIUM

FERTILITY

Prečo jesť špargľu a ako chutí najlepšie?

Nikola Danišová

Hoci je špargľa veľmi chutná a zdravá zelenina, Slováci ju konzumujú stále veľmi málo. Povieme vám, prečo ju zaradiť do jedálnička. 

Prečo jesť špargľu a ako chutí najlepšie?
31. MÁJ 2016

Špargľa je zelenina náročná na pestovanie, preto je lepšou voľbou kúpiť ju rovno v obchode. Ide o mladé výhonky rastliny Asparagus, ktoré sú pre naše zdravie veľmi prospešné. V obchode môžete kúpiť okrem klasickej zelenej špargle aj bielu a fialovú.

Prečo je špargľa zdravá?   

Táto zdravá zelenina má intenzívne protirakovinové účinky, posilňuje imunitný systém a detoxikuje organizmus. Špargľa obsahuje, napríklad vápnik, vlákninu, draslík, železo, sodík, meď, mangá, selén a dôležité vitamíny A, B, C, E a K. Takisto sa v nej nachádza obrovské množstvo kyseliny listovej, ktorú by mali konzumovať najmä tehotné ženy. Špargľu by mali jesť aj ľudia so žalúdočnými vredmi, epilepsiou a Parkinsonovou chorobou.

Ďalšie dôvody, prečo jesť špargľu       

  • má antiseptické účinky
  • je vhodná pre reumatikov
  • konzumovať by ju mali ľudia s artritídou
  • odkysľuje organizmus
  • stabilizuje hladinu cukru v krvi
  • prečisťuje močové cesty
  • priaznivo pôsobí na obličky
  • podporuje správne vylučovanie
  • je vhodná pri chudnutí
  • konzumovať by ju mali chudokrvní pacienti

Tipy, ako právne vybrať špargľu          

Je dôležité, aby sme vyberali prednostne špargľu s tenkými výhonkami, ktoré obsahujú oveľa viac prospešných látok. Hrubšie výhonky nie sú také chutné a môžu byť horkejšie. Druhým dôležitým kritériom pri výbere špargle sú hlavičky. Musia byť vždy uzatvorené. Vtedy máte záruku, že ste vybrali čerstvú špargľu. Pri bielej špargli dávajte pozor, aby nemala žltkastý alebo krémový nádych. Musí byť biela a voňať sladko.

Uskladnenie a príprava

Po návrate z obchodu špargľu vyberte z obalu a omotajte ju čistou navlhčenou utierkou. Keď ju takto uložíte do chladničky, vydrží vám čerstvá omnoho dlhšie. Ak idete špargľu konzumovať, ošúpte ju škrabkou na zemiaky. Pokiaľ sa vám nepodarilo zohnať tenkú špargľu, pokojne ju ošúpte aj nožíkom – tým odstránite šupku hlbšie a špargľa bude chutnejšia. Hlavičku nikdy nečistite. Spodnú časť špargle, asi 1 – 1,5 cm odrežte.

Ako správne variť špargľu?

Pripravte si vysoký hrniec. Postojačky do neho vložte očistenú a umytú špargľu, hlavičkami smerom nahor. Takýmto spôsobom sa špargľa uvarí rovnomerne a rýchlejšie. Povarte asi 6 až 10 minút. Ak máte hrubšiu alebo staršiu špargľu, povarte ju o niečo dlhšie, asi 10 – 15 minút. Zo zelenej špargle sú výborné polievky, kým biela špargľa sa najlepšie hodí ako príloha k rybám. 

zdravedesiate

Zdroj foto: flickr.com

Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o: 

Čierny koreň – znovuobjavená bomba pre zdravieČierny koreň – znovuobjavená bomba pre zdravie

Tento zdravý domáci lekár vám pomôže pri mnohých problémoch a podporí vaše zdravie. 

 

Zábavné a ľahké recepty z quinoy pre lenivýchZábavné a ľahké recepty z quinoy pre lenivých

Viete, že je zdravá, ale neviete, ako ju pripraviť? Máme pre vás sladké i slané tipy, ktoré zvládnu aj začiatočníci. 

 

5 druhov orechov pre zdravie a vitalitu5 druhov orechov pre zdravie a vitalitu

Hoci majú orechy veľa tuku i energie, eliminujú riziko vzniku nadváhy i niektorých ochorení.


DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Prečo jesť špargľu a ako chutí najlepšie?

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.