12. OKT 2016

Začiatkom veľkých životných zmien môže byť aj strava

redakcia

Život je o voľbe – každý si môže vybrať, ako prežiť svoj život. A k spokojnému a vyrovnanému, ktorý nás viac spojí s naším vnútrom, môže viesť aj strava, tvrdí Henrieta Peškovičová.

Práve ju od prežívania do skutočného života priviedlo práve vegetariánske obdobie. Viac prezradila v rozhovore. 

Čo znamená pre teba zdravá strava?

Najprv som si o zdravej strave myslela, že to je radikálne riešenie toho, čo prijímame prostredníctvom potravy. Akože si človek vyberá iba zdravé ingrediencie a vhodné spracovanie a automaticky bude zdravý. Ale ono to tak nefunguje. Nebudeme zdraví iba z bio stravy. Je to o vedomí toho, ako prijímame potravu, ako prijmeme do života seba. Tvarujú nás nové zážitky, stretnutia, momentálna hĺbka vnímania.

Počas materskej dovolenky hormóny zamiešali aj s mojimi princípmi, napríklad som ako vegetarián zjedla rybu, lebo mi vtedy veľmi chutila. Jedla som aj kupovanú vianočku či bábovku, čo som dovtedy vnímala ako niečo nevhodné, nakoľko kupované maškrty sú zbytočne plné aditív, ktoré telu nič prospešné neprinášajú. Počas kojenia mi prestali chutiť aj zdravé smoothies, raw veci. Jedla som len celé ovocie a zeleninu, no energiu, ktorú som dala (a dávam doteraz) svojmu dieťaťu cez laktáciu a starostlivosť, som dobíjala práve pečivom... a hrozne som si to vyčítala. Zrazu sa mi znovu objavila „vyliečená“ psoriáza. S kamarátkou, ktorá vie vnímať ľudí na vyššej úrovni, sme sa o tom rozprávali. Povedala mi o sebaprijatí práve v čase, keď som sa strácala a podceňovala. Prijala som to „nezdravé“ jedlo ako fakt a snažila som sa vyvážiť si dočasné chute zdravou stravou. Veľmi sa mi uľavilo na duši i na tele. Psoriáza sa stratila. Cítim sa dobre, a keď si občas dám nedomácu vianočku, poďakujem sa a neriešim to. Buďte tým, čím ste v slobode a nie v tom, do čoho vás tlačí mainstreemové okolie.
Skúsenosťami a pozorovaním sa rozširuje vedomie – vedomie sebaprijatia takého, aký ste. Každý z nás má na Zemi cestu a cieľ. Strava je nástroj a áno, škodíme si veľmi, ak sme cez stravu k sebe ľahostajní. Verím aj v samovyliečenie. Na zdravú stravu sa dá pozerať len ako na časť celku zdravého života. Čo som sa za tie roky prípravy jedla naučila, sa snažím zdieľať cez stránku, fotky, recepty, prednášky a články. Niekoho sa moje skúsenosti dotknú, niekto sa k nim po rokoch vráti a vylepší ich a niekto nimi len „pretečie“. Všetko má svoj čas, ako i moje pochopenie. Ale ak hovoríme o celku, rada by som prekonala svoju lenivosť a únavu a začala športovať :). Aktívna matka som naozaj, ale cieleného pohybu mám málo. A aby lepšie trávilo a nielen trávilo, ten pohyb – čerstvý vzduch (myslím „natur“ kyslík) má svoje opodstatnenie. Je ako tanier na jedlo.

„Ak sa naučíme žiť každý deň s otvorenými očami a srdcom, zistíme, že každá situácia nás niečo naučí a nasmeruje ďalej. U mňa tieto situácie prichádzajú cez stravu, lebo ju cez moju prácu a záujmy vnímam ako podstatnú súčasť svojho života.“ Aká je cesta do takéhoto štádia?

Je to o sebapoznaní. O tom, či sa dokážete rozhodovať slobodne, alebo sa necháte tlačiť marketingovými ťahmi produktových manažérov. Vždy hovorím, že „nikto za nás chorý nebude“. Ak teda hovoríme o jedle. Som známa ako propagátor bio jedla. Ani bio nie je všetko bio. Tak vznikajú rôzne aforizmy a posmechy a pojmy ako „biomatka“ či „biočlovek„ a pod. Bio je pre mňa čisté jedlo. Nemusí niesť draho zaplatenú marketingovú značku, ale kupujem aj také, ak nezoženiem ekvivalent v čistej forme. Dnes máme viac možností na trhu ako i informovanosť o ich využití. Ak viem, že fazuľa od farmára je bez postreku, kúpim si ju aj na trhu, nemusí byť predražená z bio obchodu. Ale ak potrebujem naozaj čisté, napríklad jačmeň, chlorellu – naštudujem si, ochutnávam a kúpim. Aj keď drahšie, ale v bio kvalite. Naučila som sa mnohé ingrediencie používať pri samoliečbe. Hlavne v začiatku tehotenstva, keď som dostala virózu na prednáške a nemohla som prijať žiadne lieky v strachu, že uškodím bábätku. Ale to bola cesta. Nemohla som kvôli dieťatku (nechcela som), našla som si inú cestu a fungovalo to. Intuícia sa mi veľmi posilnila a dnes aplikujem tieto procesy aj doma na nás. Samozrejme, veľa situácií konzultujem s lekárkou. Jedna vec je však liečiť telo, druhá, čo je dôvodom ochorenia. Dnes som si istá, že myseľ je to, čo nám spôsobuje ochorenia, alebo umožňuje byť zdravými. Ďalej trvám na tom, že jedlo je jeden z nástrojov :).

Ak sa chceme priblížiť k čo najčistejšej duši, musíme nájsť vlastný pokoj. S pokorou prijať, čo prichádza. Podľa vlastných skúseností, keď sa mi otvorilo srdce a začala som sa venovať samej sebe, zistila som, že príležitosti, ktoré prichádzajú do života, sú také, ktoré zvládneme. Nemala som to v mnohých situáciách jednoduché. Rozhodnutia, ktoré som v minulosti prijímala, majú následky dodnes. No pozerám sa na ne bez hnevu na samú seba, skôr s vďakou za skúsenosť bez horších následkov. Zvládam ich. Nechávam plynúť a netlačím, nestresujem. A ide to. Dozrievanie duše plynie zároveň so zrelosťou tela. Mám po 40-ke a konečne sa cítim naplnená, pokojná a veľmi šťastná. Vďačná za partnera, dieťatko, deti a rodinu, priateľov. Aj to je situačná zmena. Kým pred rokmi som mala priateľov naozaj veľa, aj takých ozajstných, dnes mi zostalo v okolí pár ľudí, ktorí ma chápu, rešpektujú a naozaj sú mi ako rodina. Mám okolo seba ľudí, ktorých mám rada bez výhrad a rovnako dostávam lásku od nich. Ďakujem za všetkých ľudí v mojom živote. Sprevádzali ma najlepšie, ako vedeli. Aj tá prirodzená redukcia (bez hnevu) bola spojená s jedlom, mnohí nezvládali, že chcem jesť to, čo chcem, že sa odmietam najesť hocikde. Ja jem inak veľmi pomaly. Neviem sa najesť rýchlo :). Aj to je hádam základom zdravej stravy, vedieť si vychutnať jedlo. Pomalšie jedenie a prestávky medzi ním prinášajú aj ďalší benefit. Zjete menej, ako keď „hlcete“ :). A byť vegetariánom dnes považujem za požehnanie. Byť tak a môcť byť vegánkou :). Je dobré mať vyššie ciele. Každá zmena má svoj čas...

Zmena súvisí aj s tým, ako sa má človek rád

Určite áno. Nejde predsa o sebalásku tlačiacu do popredia ego. Ale o prirodzený spôsob ochrany a radosti, ktorý nás má robiť šťastnými. S tým súvisí aj zdravie. Bezbolestná fyzická a duševná úroveň bytia. Ak by každý uvažoval takto, nedáte si jedlo, o ktorom viete, že má pomalý, ale veľmi zlý efekt na zdravie. Ak vyznávame „carpediem“ (užívaj deň), mohli by sme myslieť na to, že na druhý deň sa nechceme trápiť s liečením, ale tráviť čas v zdraví. Začať viesť na takúto cestu aj svoje deti. Nemusíme byť bio rodičia. Ale v mnohom sa s bio systémom, teda čistými potravinami vyhneme neskorším liekom na intoleranciu potravín alebo alergiám. Potravinami a ich výberom napomáhame telu, aby sa ľahšie vyrovnalo s nástrahami na imunitu vo svojom prirodzenom priestore. Zmeny však neodporúčam robiť nárazovo, ale postupne. Telo pripraviť na očistu.

Tvoja životná zmena začala stravou?

Začalo to zmenou prístupu k sebe samej. S vegetariánstvom som začala preto, lebo mäso mi prestalo chutiť. Potom som stretla bývalého priateľa, ktorý ma v tom utvrdil. Vegetariánstvo mi pomohlo zbaviť sa viacerých alergií, akurát som získala intoleranciu na huby a sóju, pretože vtedy som nepoznala toľko ingrediencií. Tak som sa dostala k diagnostike potravinovej intolerancie, dovtedy som o nej nepočula. Život sa mi zmenil tým, že som zostala dobrovoľne dlhšie sama, nechala som prácu, ktorú som mala a začala robiť pre spoločnosť, kde som robila z domu na čiastočný úväzok. Dostala ma to do módu samoty, ale nie osamelosti. Chodila som so psíkom, ktorého som si adoptovala na dlhé prechádzky do lesa a začali sa mi otvárať nové dimenzie poznania. Jedla som, keď som bola hladná a nie keď mi určili prestávku na jedlo. Nejedla som v strese. Stres môže za mnohé poruchy trávenia, ak nie za všetky. Ak telo nedokáže dobre spracovať živiny, nevie mať dostatok energie pre fungovanie.

Čo so zdravou stravou, ak človek vnútorný pokoj nenašiel?

Ak sa chceme venovať iba zdravej strave, určite to má svoj zmysel z hľadiska živín, ale telo trávi potravu oveľa lepšie, ak je dobre nastavené mentálne. Zvyčajne k stresu a nepohode viažeme objemnejší prísun sladkého jedla, alebo veľa uhľohydrátov. K jedlu sa viažu emócie. Pokoj a vyrovnanosť nepripustí myseľ, aby si pýtala likvidačné potraviny. Ak si vyriešime často aj generačne ťažké stopy v duši, príde aj zdravie. Myslím naozajstné zdravie. Ktoré je vidieť na postave bez zbytočného tuku, vyrovnanej chrbtici, z čistého pohľadu a šťastného úsmevu. A nemá to nič spoločné s diétami. Ak chce niekto chudnúť, cestu zásadnej zmeny v stravovaní bez jedla či jeho obmedzenia volí zbytočne. Tomu sa hovorí jojo efekt. Keby diéty fungovali, chodili by medzi nami štíhli ľudia. Isto, občas krátkodobo pomôžu, alebo sú možno cestou pre niekoho, kto pribral po ťažkej životnej situácii... Neodsudzujem, len za mnou prichádzajú ľudia so zničeným žalúdkom, aby sa naučili variť. V prvom rade je dobré naučiť sa jesť :). Často nevhodným spôsobom spracovania jedla ničíme najzákladnejšie živiny a potom sa mi stáva, že počujem poznámky ako – zdravé jedlo nemusí byť nechutné. Ani nie je. Ak je dobre pripravené, je chutné, farebné, bohaté na živiny, rýchle urobené, pomaly zjedené. A zdravé :).

Henrieta je spoluautorkou knihy Zdravé rýchlovky, ktorá je už v predaji. Nájdete v nej veľa receptov i užitočných rád o zdravom stravovaní. 

zdravé rýchlovky

Ako vyzerá tvoja strava?

Milujem farebné a rýchle jedlo. Rýchle na prípravu. Jednoduché kombinácie. Lahodné. Mnohým, čo jedia, všetko hneď chutiť nemusí. Aj v tom je cesta – ak chcete jesť zdravé jedlá, ich čistá chuť bez aditív možno nevojde hneď do vášho srdca :). Ale ak budete postupne odoberať škodlivé potraviny, polotovary, cukor, obmedzíte lepok, tak tie čisté chute jednotlivých ingrediencií objavíte aj sami. Doslova, objavíte nové a úžasné chute. Pozrite sa na moje recepty. Väčšina je hotová do 30 minút. Zvyšný čas trávim s rodinou a nie pri hrncoch pri sporáku :).

Ako vyzerá u teba ideálny obed, resp. kombinácia potravín vhodná na obed?

U mňa sú obľúbené polievky, ktoré sú husté, napríklad kombinácia strukovín, koreňovej zeleniny a byliniek. To rozmixujem a vznikne hustá konzistencia. Mňa to skvelo zasýti. Neskôr si dám šalát a špeciálne pečivo, doma pečené s bylinkami. Alebo si zohrejem na panvici zeleninu a urobím si omeletu. Chutia mi aj slané palacinky alebo lievance, nevyprážané fašírky. Ide prevažne o kombináciu raw a vegánskej  stravy. Zvyšok je vegetariánsky. Jem slovenské maslo, tvaroh, biele jogurty a syry. Ráno je dobré začať s ovocím, bylinami, kde je veľa chlorofylu. Snažím sa zjesť čo najviac zeleného, či už sú to šaláty, vňate a bylinky. Kto si chce pripraviť chutné jedlo, tak by mal poznať suroviny, ktoré ide použiť. Čerstvé spracovať čo najsurovejšie, niekoľkodňové na tepelnú úpravu. Prinesie to veľa ušetrených ingrediencií, ekologický prístup k odpadu – bude ho menej, nebudete toľko plytvať. Nebudete mať pocit, že jete málo. Lebo častý hlad znamená nedostatok živín pre telo, nie to, že ste jedli malú porciu :). Preto treba dostať do seba čo najviac surovej stravy.

Čo hovoríš na smoothies?

Už dávnejšie som skúšala mixovať šťavy s rozmixovaným pyré. Už ako deti sme mali v princípe smoothie, len sa to inak volalo. Smoothie u mňa jednoznačne áno, hlavne z ingrediencií, ktoré aktuálne ponúka príroda. Jar začínam medvedím cesnakom v rôznych pestách a polievkach. Je to preto, lebo obsahuje probiotické kultúry, ktoré telo po zime naštartujú. Ak nad tým premýšľame takto, jeme čo najviac sezónnych a lokálnych potravín, dobre nám trávi. Samozrejme, občas neuškodí ani exotické ovocie.

Mnohí nejedia lokálne a ani sezónne potraviny. Nakupujú v supermarketoch bez rozmýšľania

Ponuka v supermarketoch sa prispôsobuje dopytu. Ak by sme neboli ochotní kupovať polotovary, neboli sme pohodlní alebo pohltení prácou, obchody by sa prispôsobili. Je to o našej voľbe.

Ak človek chce, všetko je možné. Čo je ešte dôležité?

Ak sa niekto rozhodne, že chce byť zdravý, tak pre to urobí všetko. Alebo nájde cestu, aby zarábal spôsobom, ktorý ho nepripravuje o zdravie. Chápem, že keď má niekto hypotéku a rodinu, čo však máme skoro všetci, je to zložitejšie, ale dá sa to riešiť. Záväzky nás oberajú o slobodu, túžba po majetku zaväzuje na dlhé roky. Bohužiaľ, nemôžeme bývať zadarmo.
Každý z nás má svoj príbeh, rôzne ciele, rôzne cesty. No všetci môžeme byť k sebe láskaví, milovať život a žiť ho naplno. Aj v ťažkých situáciách nájsť niečo, čo nás poteší. Neriešiť problémy iných za ich chrbtom, žijeme každý svoj vlastný príbeh, nepoznáme príčinu chovania toho či onoho... Byť naplnení radosťou a bezpodmienečnou láskou. Žiť... zdravo a harmonicky spojený s prírodou a nie systémom v spoločnosti. Veriť sebe, v čistotu duše a v pokoji. Dá sa to aj v dnešnej dobe. Je to len a len na každom z nás.

Zdroj foto: Natalia Jakubcova photography 

Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o: 

Sacharidy sú minulosť. lepším zdrojom energie sú tukySacharidy sú minulosť. Lepším zdrojom energie sú tuky!

Ak budete v jedálničku sacharidy dlhodobo držať na minime, prídu neodolateľné chute na sladké a únava. Alebo je to úplne naopak? Spýtali sme sa dvoch odborníkov na výživu. 

 

Karnitín vám pomôže pri chudnutí, ale nie vždyKarnitín vám pomôže pri chudnutí, ale nie vždy

Mnohí tí, ktorí chudnú, či športujú, nedajú na karnitín dopustiť – pomáha spaľovať podkožný tuk, podporuje športový výkon, znižuje produkciu kyseliny mliečnej vo svaloch a očisťuje.

 

Fakt, alebo fikcia: treba jesť viac, aby sme schudli?Fakt, alebo fikcia: Treba jesť viac, aby sme schudli?

Musíte spáliť viac kalórií, ako prijmete, aby ste sa zbavili tuku. Tým pádom musíte zjesť oveľa menej, aby ste videli výsledky. Je to ale vždy tak? 


DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Začiatkom veľkých životných zmien môže byť aj strava

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Chudnutie

 

Aký je podľa vás najúčinnejší spôsob chudnutia?

Jednoznačne diéty
Zdravé stravovanie
Pravidelné cvičenie
Kombinácia cvičenia a zdravého stravovania

Celkom hlasovalo: 690
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.