Janka Malaga: 95 % zdravých jedál sa dá uvariť do polhodinky
Obľúbená foodblogerka a spoluautorka knihy Zdravé rýchlovky vám prezradí konkrétne tipy, ako ozdraviť tradičnú slovenskú kuchyňu.
Jankinou srdcovkou je zdravá slovenská kuchyňa, a preto sme ju v krátkom rozhovore vyspovedali, aké sú prednosti a negatíva našej národnej kuchyne. Janka takisto prezradila jednoduché triky, ako variť zdravo, chutne a rýchlo. Ste zvedaví na jej rady?
Janka, v čom je podľa vás slovenská kuchyňa nezdravá a, naopak, v čom sú jej pozitíva?
Pôvodná slovenská kuchyňa nie je nezdravá, my sme ju takto rokmi spotvorili. Naši predkovia boli veľmi múdri a vynaliezaví, čo sa týka jedál aj dezertov. Zároveň to boli veľkí gurmáni a doma mali len to naj a ani o tom nevedeli :). Keby sme sa stravovali úplne presne tak ako voľakedy, boli by sme ako valibukovia, lebo predsa len, vymenili sme motyku za počítač. Ak by sme však znížili porcie, alebo sa dostatočne hýbali vonku a jedli tak ako naši starí rodičia, boli by sme fit. Mali by sme v jedálničku zastúpené všetky potrebné prvky. Naša pokožka by žiarila, imunita by bola silná a dožili by sme sa stovky :).
Hlavný problém je teda v súčasnej kvalite potravín?
Pred 100 rokmi si ľudia všetko potrebné dopestovali doma, žiadne supermarkety a polotovary nepoznali. Doma mali zemiaky, cibuľu, cesnak, kvaku, ovos, hrach, fazuľu, cícer, kvasenú kapustu, domácu údenú slaninku, bravčovú masť, čerstvé mlieko, doma mútené maslo, doma pečený kváskový chlieb, huby, jabĺčka a iné ovocie zo sadov, ktoré si aj sušili. Čo sa týka mäsa, mali všetko z domáceho chovu, teda kačky, húsky, sliepky, ošípané, ryby, jahňa či kravku. Všetky zmienené produkty sú, doslova, super potravinami. Naše telo ich potrebuje a za ich kvalitu sme ochotní poriadne si priplatiť a voláme to bio :). No nie je to smiešne? Prešlo len pár desiatok rokov a vraciame sa k tomu, čo už dávno jedli naši prastarí rodičia. Stále dookola sa hovorí o tom, že by sme mali obmedziť cukry, mali by sme mať v jedálničku ovocie, zeleninu, vylúčiť polotovary a nezabúdať na ryby, strukoviny a jednoduchú neprekombinovanú kuchyňu. No a samozrejmosťou je pohyb. Ten je tiež súčasťou zdravého životného štýlu, bez toho to nefunguje.
To znamená, že stále je našou najväčšou chybou to, že nedbáme o kvalitu potravín, ktoré hádžeme do nákupného košíka?
Globalizácia v gastronómii a reklamy v televízii nás pokazili. Na základe toho sme všetci, aj ja, ovplyvnení, aby sme jedli polotovary, lebo je to rýchle a chutné. Jeme veľa zlých produktov, ktoré hádžeme do nákupných košíkov. Veľmi veľa zlých produktov. A potom za to platíme nekresťanské peniaze. Základom ozdravenia jedál je kupovanie vhodných potravín, ktoré naše telo potrebuje, a potom si z nich treba doma uvariť chutné jedlá.
Mnoho ľudí sa vyhovára na to, že varenie je časovo náročné. Je to naozaj tak?
Varenie nie je vôbec časovo náročné. Dobrou správou je, že 95 % zdravých jedál sa dá uvariť do polhodinky, maximálne hodiny. Veľa slovenských tradičných jedál, sme si postupne prekombinovali a to zbytočne.
Ako skúsená foodblogerka určite máte v zálohe niekoľko tipov, ako ozdraviť stravovanie. Prezradíte aspoň niektoré?
Je to jednoduché. Stačí sa držať nasledovných zásad:
- vynechajte polotovary, produkty s konzervačnými látkami, arómami a farbivami,
- stavte na čerstvosť a kupujte sezónne potraviny,
- mäso stačí konzumovať 3-krát do týždňa, nahraďte ho strukovinami, rybami a zeleninou,
- tradičnú sviečkovú s knedľou ozdravíte použitím rastlinného mlieka namiesto smotany a ak si urobíte knedľu doma z celozrnnej múky :),
- do koláčov a zákuskov použite namiesto oleja ghee, tradičné maslo, alebo bravčovú masť, slaďte medom, časť múky, nahraďte celozrnnou múkou, krémy zo stužených tukov v zákuskoch nahraďte maslovými či tvarohovými,
- ak máte chuť na soté s ryžou, pridajte si k tomu rovnako veľkú porciu čerstvej zeleniny s kvapkou olivového oleja a citrónu,
- zemiakové placky nemusia byť len zemiakové, skúste zemiaky nahradiť kalerábom, batatmi či cuketou,
- pirohy sa dajú pripraviť aj z celozrnnej múky,
- namiesto kupovaných mrazených hranolčekov si zapečte zemiak v šupke, alebo koreňovú zeleninu (hranolčeky z batatov či kalerábu sú tiež dobrou alternatívou),
- plnená paprika sa dá pripraviť aj z celozrnnej ryže alebo z quinoy,
- do ryžového nákypu môžete použiť rastlinné mlieko a osladiť ho hrozienkami či javorovým sirupom.
Chcete vedieť viac? Navštívte Jankin blog www.foodblogerka.sk.
Janka Malaga je jednou zo spoluautoriek knihy Zdravé rýchlovky, v ktorej nájdete chutné, zdravé a rýchle recepty na jedlá hotové do 30 minút.
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Ako dostať viac zeleniny do našej stravy?
Viete, čo znamená 5+ denne v súvislosti s konzumáciou zeleniny?
Behom roka zhodila 30 kíl a zabehla polmaratón. Ako to dokázala?
Počas jedného roka zhodila 30 kíl a odbehla svoj prvý polmaratón. Dnes tvrdí, že toto obdobie zmenilo nielen jej telo, ale i životné priority.
Začiatkom veľkých životných zmien môže byť aj strava
Život je o voľbe – každý si môže vybrať, ako prežiť svoj život. A k spokojnému a vyrovnanému, ktorý nás viac spojí s naším vnútrom, môže viesť aj strava, tvrdí Henrieta Peškovičová.